ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Трекляно

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Трекляно

Трекляно е село в Западна България, административен център на община Трекляно, Област Кюстендил.

Намира в географската област Краище, в близост до границата със Сърбия, на 39 км. южно от Трън, на 40 км. северно от Кюстендил и на 100 км. западно от София.

Разположено е в планински район, на 15 км. от връх Милевец (1733 м.), в Милевската планина и е общински център. В състава на общината влизат 19 села с население и 4 обезлюдени. Площта на общината е 267,6 квадратни километра.

Надморската височина е 790 м.

Населението възлиза на около 285 човека.

Климатът е умереноконтинентален. Голямата средна надморска височина правят климата в района значително по-студен отколкото в полските райони.

Котловината, в която е разположено селото, е затворена от високи хребети, така че топлите течения от Беломорието почти не се усещат. Повече влияят северозападните студени ветрове и въздушни течения. Треклянската река, която тече през селото, се влива в р. Струма в района на град Земен.

Селото се обслужва от здравен пункт със лекар и стоматолог. На територията на град Кюстендил се намира Многопрофилна болница за активно лечение МБАЛ “Д-Р НИКОЛА ВАСИЛИЕВ” - АД.

Трекляно е добре уредено село - електрифицирано и водоснабдено. Улиците са асфалтирани и мобилните мрежи имат обхват. Като общински център в него се намират всички обществени сгради и институции — сградата на кметството, гимназията, поща, библиотеката, читалището, както и службите на общината — ВиК, Социални грижи, Поземлена комисия и др.

Културни и природни забележителности

  • Възрожденска църква “Успение Богородично” - намира се на около 2 км. югоизточно от кметството, в гробищата при Тодорова махала. Построена е през 1860 г., върху основите на стара средновековна църква. Изографисана е от К. Геров през 1888 г.
  • Художествена галерия на художника Евтим Томов — график, професор от Националната художествена академия, с най-добрите негови творби.
  • Извор, наричан „Врело“, със студена вода и среден годишен дебит 16 л./сек. От този извор е водоснабдено цялото село. 
  • Вековно дъбово дърво — „Кръстато дърво“ в махала Тодоровци — място, на което са се извършвали езически и религиозни обреди.
  • Паметник на Зинови Дойчинов — партизанин, убит като доброволец в Българската армия през първата фаза на Отечествената война.
  • Пещери „Училището“, „Цръквето“ и „Ямата“ в южната част на селото — махала Тодоровци и пещера в махала Стойковци.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: