ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Баланово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Баланово

Баланово е село в Западна България. То се намира в община Дупница, Област Кюстендил.

Отстои на 9 км югозападно от Дупница, на 25 км югозападно от Сапарева баня, на 35 км западно от курорта Паничище, 36 км източно от Кюстендил и на 70 км южно от София.

Население 454 души.

Надморска височина 541 м.

Дупнишката котловина попада в климатична област с известно средиземноморско влияние, което прониква по долината на р. Струма и р. Джерман. Това смекчава климатичните условия на района и го отнася по-скоро към преходноконтиненталния климат. Зимата е мека, а лятото - топло.

Селото е благоустроено, електрифицирано и водоснабдено. Частично асфалтирани улици, покритие на мобилните оператори, интернет.

Най-близките училища, детски градини, лекарска помощ, аптеки и големи магазини се намират на минути път с кола, в общинския център - град Дупница.

В селото има действащо читалище "Пробуда-1902" - единственото в област Кюстендил, което получава престижна награда от международен конкурс на “Глоб@лни библиотеки”, финансиран от Бил Гейтс.

Издигнат е и паметник на загиналите воини в Отечествената война.

Снимки: http://www.panoramio.com/; http://gallery.guide-bulgaria.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: