ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пряпорец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пряпорец

Пряпорец е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

В България има още едно населено място със същото наименование - в община Стара Загора, област Стара Загора.

Отстои на 2 км югоизточно от от с. Черноочене, на 15 км северно от гр. Кърджали, на 32 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 228 км югоизточно от столицата София

Село Пряпорец се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 400 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Има редовен транспорт до околните населени места.

Населението наброява приблизително 180 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук има джамия и хранителен магазин. Най-близките здравни и учебни заведения, детски градини, полицейско управление и пощенска станция са в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

В село Пчеларово /5 км северно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Любителите на риболова могат да се възползват от язовирите Пчеларово и Петелово, близо до село Пчеларово, както и от яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2 при село Даскалово /10 км северозападно/.

На около 13 км в посока североизток, при село Бели пласт, се намира природният феномен Каменните гъби. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Източници: Мирела, www.wikipedia.orghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://grandmufti.bg
Снимки: http://www.kebapce.comhttp://grandmufti.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: