ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Богатино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Богатино

Богатино е село в Южна България. То се намира в община Ардино, Област Кърджали.

Отстои на около 16 км североизточно от гр. Ардино, на около 24 км югозападно от гр. Кърджали, на около 67 км югозападно от гр. Хасково, на около 118 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 287 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява около 116 души.

Богатино се намира в планински район на около 570 м надморска височина. Климатът се отличава с мека и влажна зима и горещо, сухо лято.

На около 16 км от селото се намира язовир Кърджали, а на около 6 км е река Арда.

Богатино е с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

В селото има кметство, а най-близкото читалище, училище, детска градина, както и най-близката многопрофилна болница се намират в гр. Ардино.

ТУРИЗЪМ

Регионът е богат на исторически и природни паметници и забележителности. Сред тях с най-голямо регионално и местно значение за развитието на туризма и отдиха в района е Естественият брезов резерват, недалеч от гр. Ардино, където се намира туристическият комплекс „Белите брези“. Въздухът в комплекса спомага за лечението на белодробни и алергични заболявания.

Други природни забележителности са „Дяволският мост“ на р. Арда, построен върху живописен тесен пролом, и тракийското светилище „Орловите скали“ край гр. Ардино.

Природната забележителност „Хладилника“ се намира северно от гр. Ардино, до устието на река Давидковска, при вливането й в река Арда, а тракийската крепост „Калето“, която е обявена за историческа местност през 2003 г., отстои на 500 м от „Орловите скали“.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: