ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Перуника

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Перуника

Перуника е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали

Отстои на 9 км източно от Крумовград, на 57 км югоизточно от Кърджали  и приблизително на 298 км в същата посока от столицата София. Съседните села Пелин и Гулийка се намират съответно на 2 и 4 км в посока югозапад.

Перуника е разположено в планински район на надморска височина от около 550 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Село Перуника е разположено на един от най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

Тук живеят около 40 души.

Селото е с относително добра инфраструктура - улиците са в добро състояние, изградени са електропреносна и водоснабдителна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт свързва Перуника с околните населени места.

Най-близката целодневна детска градина е в село Пелин. Основно училище ще намерите в село Гулийка, а най-близкото средно училище се намира в Крумовград. На територията на общинския град може да бъде получена и специализирана медицинска помощ.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

До село Перуника, на стръмен рид, носещ името Дженеве, е открита средновековна крепост, около която са намерени медни корубести монети, фрагменти от средновековна керамика и няколко железни предмета. Под крепостта има извор, непресъхващ и през летните месеци.

В съседното село Рогач /5 км югозападно от Перуника/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Непосредствената близост на Перуника до общинския център Крумовград позволява разглеждането на редица обекти с важно значение за историческото и културно наследство на града и региона. В центъра на града могат да се видят останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище.

Изключително интересен обект е джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. Смята се, че именно джамията е една от основните причини за възникването на града и околните населени места.

Музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, обособени в отдели археология, нова история и етнография, е разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: