ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сливарка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сливарка

Сливарка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 7 км югоизточно от Крумовград и в същата посока съответно на 55 и 296 км от областния център Кърджали и столичния град  София.

Намира се в район с планински релеф и надморска височина около 290 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Населението на Сливарка е около 350 души.

Селото се намира само на 1 км от главен път II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, една от най-важните пътни артерии в Южна България, която свързва целия регион с националната транспортна мрежа.

Близостта до главен път II 59 предопределя относително добрата инфраструктура. Повечето улици са асфалтирани, селото е електрифицирано и водоснабдено. Село Сливарка е обслужвано от редовен автобусен транспорт.

Тук има магазин и заведение. Най-близките основно училище с присъединена група в детска градина и читалище се намират в село Гулийка /4 км източно/. Средно училище и целодневна детска градина ще намерите в Крумовград. Медицинско обслужване може да бъде получено отново в общинския град, където функционират две медицински заведения - многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В непосредствена близост до селото има два микроязовира - "Сливарка 1" и "Сливарка 2", които са с изключително чиста вода и са подходящи за риболов.

В съседното на Сливарка село, Рогач, намиращо се само на 3 км в посока запад, може да бъде видяна архитектурната забележителност Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 16 км северно от Сливарка, в землището на село Джанка, може да бъде посетен един от водопадите на река Душан дере, обявен за природна забележителност. Това е "Водопада" - най-високият от защитените водопади в Кърджалийски регион.

Само на около 10 км североизточно от село Сливарка, близо до село Чал, се намира още един защитен водопад - "Мандрата", разположен на река Ташбунар дере.

Интересни са и паметниците на културата, намиращи се в Крумовград: 

  • останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище;
  •  джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места;
  • музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

 

Източници: www.krumovgrad.bg, http://tourism.kardzhali.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: