ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Вишеград

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Вишеград

Вишеград е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Вишеград е разположено на брега на язовир Студен кладенец. Отстои на 8 км южно от гр. Кърджали, на 15 км северно от гр. Момчилград, на 252 км югозападно от гр. Бургас и на 249 км югоизточно от столицата София. Има автобусен транспорт, както до областния град, така и до столицата. В близост до спирка по ж.п. линията Димитровград-Подкова.

Населението наброява приблизително 280 души.

Селото се намира в планински район, в Източните Родопи, на надморска височина от 222 м. в близост тече и река Върбица. Лятото тук е топло и горещо, а зимата - мека.

В село Вишеград има кметство, дежурен полицейски инспектор, джамия и търговски обекти. Най-близките учебни и болнични заведения са в гр. Кърджали.

В района добре развити са тютюнопроизводството, зеленчукопроизводството и животновъдството. Тук е изградено и депо за битови отпадъци.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:

На около 150 м северно от селото, на десния бряг на река Арда, се намира средновековната крепост Вишеград. Заема площ от 562 кв.м. върху скалист връх над язовир Студен кладенец. Крепостта е лесно достъпна и удобна за посещение. До нея се достига по добър коларски път. Има пряка визуална връзка с крепостта Моняк край село Широко поле, която се намира на отсрещния бряг на язовира. Язовир Студен кладенец се използва предимно за рибовъдство и каране на водно колело. Той е един от най-красивите в страната.

В дивечовъдните станции "Женда", "Болярци" и "Студен кладенец" се организира ловен туризъм.

В района могат да се посетят още:

Източници: www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.kardzhali-tourism.info, www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: