ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чомаково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чомаково

Чомаково е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали.

Отстои на около 16 км североизточно от гр. Момчилград, на 19 км югоизточно от областния град Кърджали, на 66 км южно от гр. Хасково и на около 263 км югоизточно от град София.

Селището е разположено в Източните Родопи, в район с планински релеф и средна надморска височина около 699 м. Близо до селото преминава река Върбица. Климатът е умерено-континентален до средиземноморски, като за него са характерни меките зими и продължителните, горещи лета. Земите в района са подходящи за отглеждането на лозя, овощни дървета, тютюн и зърнени култури.

Населението наброява около 50 души.

Селото разполага с магазин и кафене Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище са в село Груево /9 км югозападно/. Най-близко разположените многопрофилна болница за активно лечение и средни училища са в общинския център Момчилград.

ТУРИЗЪМ

Между селата Груево и Летовник /5 км северно/ може да бъде посетено планинско възвишение, известно сред местното население като "Дамбалъ". В живописна местност сред широколистна гора по висок скален венец се стича изобилно вода. В подножието му е изградена чешма с няколко чучура. Съществува поверие, че в полунощ на 5 срещу 6 май водата придобива чудодейна сила и лекува различни заболявания.

Средновековният комплекс Перперикон се намира на около 31 км североизточно от селото и за него се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Каменните гъби се намират при с. Бели пласт на около 32 км северно. Природните феномени достигат на височина до 2.5 - 3 метра. Скалите с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит. Сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра идва от минерала селадонит. Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност още през 1974 г.

Текст: http://bg.guide-bulgaria.com, http://tourism.kardzhali.orghttp://bg.wikipedia.org/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: