ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чернооки

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чернооки

Чернооки е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали

Отстои на 19 км югоизточно от Крумовград и в същата посока съответно на 66 и 307 км от Кърджали  и столицата София. Съседното село Пелин се намира на 11 км в посока северозапад.

Чернооки е разположено в планински район на надморска височина от около 420 м. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат. Зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Село Чернооки е разположено в близост до най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

Тук живеят около 70 души.

Селото е с относително добра инфраструктура - улиците са в добро състояние, изградени са електропреносна и водоснабдителна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Най-близката целодневна детска градина е в село Пелин. Основно училище ще намерите в селата Гулийка и Белополци, разположени на 14 км съответно северозападно и североизточно, а най-близкото средно училище се намира в Крумовград. На територията на общинския град може да бъде получена и специализирана медицинска помощ.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

До село Перуника /10 км северно/, на стръмен рид, носещ името Дженеве, е открита средновековна крепост, около която са намерени медни монети, фрагменти от средновековна керамика и няколко железни предмета. Под крепостта има извор, непресъхващ и през летните месеци.

В село Рогач /14 км северозападно от Чернооки/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На 28 км североизточно от село Чернооки, до село Глумово, се намира местността Илиева нива, където е построен мемориал в памет на 40000 загинали тракийски бежанци. Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година на Международния ден за защита на децата - 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“.

Близостта на Чернооки до общинския център Крумовград позволява разглеждането на редица обекти с важно значение за историческото и културно наследство на града и региона като:

  • останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище.
  • джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. Смята се, че именно джамията е една от основните причини за възникването на града и околните населени места.
  • Музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: