ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черешица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Черешица

Черешица е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 28 км североизточно от гр. Кърджали, на 29 км югозападно от гр. Хасково, на 95 км западно от гр. Свиленград  и на 258 км югоизточно от столицата София.

Черешица се намира в Източните Родопи, на около 421 м надморска височина. Релефът е полупланински, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 270 души.

Черешица е електрифицирано и водоснабдено село, с добри транспортни връзки. Тук има кафе-аперитив. Най-близките пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и читалище са в село Мост /3 км югоизточно/. Болнични заведения ще намерите в гр. Кърджали, където се намира и най-близката гимназия.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Перперек /10 км южно/ се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Растението е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 16 км югозападно от Черешица, близо до село Чифлик, се намира интересен археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е разкритата на земна тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от гробовете са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било традиционен обичай за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На 17 км югозападно от селото се намира и известният тракийски култов комплекс Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

На около 20 км югозападно, край село Широко поле, може да бъде посетена средновековната крепост Моняк. Крепостта е една от най-големите (над 50 дка) и високи крепости в Родопите. Построена е през XII-XIII век и се използвала като основната крепост на българските владетели в региона в зората на българската държава.

Източници: www.kardjali.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: