ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боровица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Боровица

Боровица е село в Южна България. То се намира в община Ардино, Област Кърджали.

В България съществува още едно село със същото име в община Белоградчик, Област Видин.

Отстои на около 27 км североизточно от гр. Ардино, на около 30 км западно от гр. Кърджали, на около 72 км югозападно от гр. Хасково, на около 123 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 292 км югоизточно от столицата София.

Населението на селото е около 370 души.

Боровица се намира в планински район на около 590 м надморска височина. Климатът е умерено средиземноморски, с мека и влажна зима и сухо, горещо лято.

На около 4 км от селото се намира язовир Кърджали.

Село Боровица е с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено. В селото има кметство, читалище, училище, общопрактикуващ лекар и стоматолог. Детска градина, както и многопрофилна болница има в гр. Ардино.

Туризъм

През лятото язовир Кърджали, един от най-големите язовири в страната, е чудесно място за плаж, отмора и практикуване на разнообразни водни спортове. В близост има изградени хотели, вили и ресторанти, готови да посрещнат туристи, както от страната, така и от чужбина.

Изключителна атракция за туристите представляват плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се и джетове, водни колела и водни ски. В близост има изградена и модерна гребна база.

Риболовът тук е добре развит, тъй като водите на язовир Кърджали предлагат голямо разнообразие от риба - американска и балканска пъстърва, сом, бяла риба, есетра, кефал, амур, шаран, костур, уклей, червеноперка.

На около 48 км от селото се намира и средновековният комплекс Перперикон, който е част от Стоте национални туристически обекта и е голямо мегалитно светилище.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: