ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Църквица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Църквица

Църквица е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали. В България има още едно село със същото име, което се намира в област Шумен.

Църквица отстои на около 10 км северозападно от Джебел, на 30 км от Кърджали, на 30 км от Момчилград и на около 275 км от столицата София.

Тук живеят около 75 души, по данни от последното преброяване от 2010г.

Селото е разположено в район с планински релеф на около 500 м надморска височина. Климатът също е планински, с подчертано беломорско влияние. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села.

В близкото село Мишевско има функциониращи кметство, джамия, читалище, основно училище, както и целодневна детска градина. За здравето на населението се грижат общопрактикуващите лекари и стоматолозите в Джебел. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В наблизо разположеното село Мишевско има много интересен каменен амфитеатър.

На около 20 км в посока югозапад, близо до село Лебед, се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

В подножието на крепостта Устра се намират и прочутите Лебедови езера, образувани в резултат на земетресения. Те са природна забележителност с подчертана пейзажна стойност. В тях растат естествени диви водни лилии и други редки растителни видове.

На около 20 км в посока юг, в непосредствена близост до село Воденичарско, може да бъде посетена Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и усилена.

Отново в село Воденичарско се намира и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, по пътя за Воденичарско, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Източници: http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: