ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Храстово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Храстово

Храстово е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 15 км югозападно от Крумовград, на 52 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 292 км в същата посока от столицата СофияСело Токачка се намира на 11 км югозападно.

Разположено е в район с полупланински релеф на приблизителна надморска височина от 440 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което обуславя меката зима и продължителното, горещо лято.

Тук живеят около 60 души.

Селото се намира в близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Храстово има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с Крумовград.

Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар отново там. Многопрофилна болница има в общинския град Крумовград, където се намират и най-близките средно училище и детска градина.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Кандилка /5 км северозападно/ може да бъде видян вечно зеленият тракийски дъб, който е на 120 години и е единствен в Балканските страни.

На около 12 км западно от Храстово, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На  7 км в посока югоизток, в местността Църквището до село Лимец, се намира светилището на Сабазий - богът на Слънцето. Светилището има кръгла форма, строено е с ломени камъни, без спойка от хоросан.

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 19 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видени:

  • останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище; 
  • джамията "Сейтляр джамиси", смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места;
  •  музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.comhttp://imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: