ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стоманци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Стоманци

Стоманци е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 19 км северозападно от Кирково, на 34 км югозападно от Кърджали, на 30 км в същата посока от Момчилград и на около 274 км югоизточно от столицата СофияСело Фотиново се намира на 10 км югоизточно.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 315 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 230 души.

Стоманци е електрифицирано и водоснабдено село. През центъра на селото преминава границата между община Кирково и община Джебел.

Тук има магазин и кметство. Целодневна детска градина, основно училище и читалище ще откриете в съседното село Старово /4 км източно/. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена във Фотиново от един общопрактикуващ лекар. Поликлиника има в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград, а средно училище - в село Бенковски /17 км югозападно/.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

Само на 15 км в посока изток, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Бенковски интерес представляват няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Връх Вейката /1463 м/- най-южната точка на България, е раположен на 26 км в посока югозападно от Стоманци. Интересна за посещение е и защитената местност наблизо, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: