ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Соколяне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Соколяне

Соколяне е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 17 км североизточно от гр. Кърджали, на 27 км югозападно от гр. Хасково, на 48 км в същата посока от Димитровград и на 256 км югоизточно от столицата София.

Соколяне се намира в Източните Родопи на около 422 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 253 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с относително добра инфраструктура. Тук има джамия. Най-близките пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолози и бензиностанция са в село Стремци /4 км южно/. Читалище ще намерите в село Бели пласт /3 км северно/. Болнични заведения има в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Бели пласт се намира природният феномен Каменните гъби. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Високо в скалите, на около 11 км югоизточно от Соколяне, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

В село Стремци може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер". Намират се на около 200 м от пътя Кърджали-Хасково, малко след микроязовира между селата Рани лист и Стремци. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: