ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Соколите

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Соколите

Соколите е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 24 км западно от от с. Черноочене, на 39 км северозападно от гр. Кърджали, на 52 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 224 км югоизточно от столицата София.

Село Соколите се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 760 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. 

Населението наброява около 65 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук има джамия. Основно училище, читалище, целодневна детска градина, както и машиностроителен цех ще намерите в село Комунига /11 км североизточно/. За здравето на населението се грижи един общопрактикуващ лекар отново там, а най-близкото здравно заведение е в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

Любителите на риболова могат да се възползват от условията на близко разположения яз. Боровица /7 км югозападно/, както и от двата микроязовира при село Даскалово /17 км източно/- яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2.

В село Женда /2 км източно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположена на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

В село Пчеларово /24 км източно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: http://www.hramove.bgwww.wikipedia.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: