ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Синделци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Синделци

Синделци е село в Южна България. То е част от община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 22 км югоизточно от Момчилград, на 38 км в същата посока от областния център Кърджали, на 14 км западно от Крумовград  и на около 278 км югоизточно от столицата София.

Село Синделци е разположено само на 3 км от една от основните пътни артерии в Южна България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, която свързва общините Момчилград и Крумовград със съседните общини, с областния център Кърджали и националната транспортна мрежа.

Разположено е в Източните Родопи на надморска височина около 365 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимата е мека, а лятото - продължително и горещо. Синделци се състои от няколко разпръснати махали - Дафин, Диляна, Долняне и Залист.

Населението на селището е около 270 души.

Синделци има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, автобусен транспорт го свързва с общинския град.

В селото има читалище "Христо Ботев", джамия и хранителен магазин. Основно училище и целодневна детска градина  ще намерите в село Звездел /6 км северозападно/. Медицинска помощ може да бъде получена на територията на Крумовград, където има две здравни заведения - многопрофилна болница за активно лечение и медицински център.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Любителите на риболова могат да се възползват от отличните условия на яз. Карамфил, разположен в непосредствена близост до едноименното село /3 км северно/.

При село Звездел се намира средновековната крепост Асара, изградена през ХI-XII век и служила за охрана на рудник Звездел, в който се е добивало злато и сребро. Най-ценната находка от извършените археологически изследвания на обекта са откритите в параклиса уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.

На територията на Крумовград могат да бъдат посетени редица обекти с културно-историческо значение. Градът е изграден върху основите на укрепено селище. Участъкът от крепостната стена се намира в центъра на града.

Интерес представлява и средновековната еднокорабна църква в централната част на Крумовград, изградена от дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан.

Джамията "Сейтляр джамиси" е обект с важно значение за културното наследство на града. Изградена на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII век, тя е основната причина за възникването на града и околните села. Във връзка с петъчните събирания на вярващите, около църквата възникват търговски отношения, появяват се търговски складове, а по-късно и жилища.

Интересна за туристи е и Скалната гробница - светилище, разположена до село Рогач /на 20 км източно от Синделци/. Археологическата забележителност се намира на скала на десния бряг на река Крумовица. Мястото е известно като Гую /или Кую/ и е почитано сред хората от региона като свещено. Върху скалите има две малки дълбоки дупки, наподобяващи човешки стъпки, наречени от местните жители "Стъпките на Али" /мюсюлмански светец/.

Източници: Мирела , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: