ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сватбаре

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сватбаре

Сватбаре е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на 22 км североизточно от гр. Кърджали, на 35 км южно от гр. Хасково и на 264 км югоизточно от столицата София

Сватбаре се намира в Източните Родопи, близо до яз. Студен кладенец, на около 315 м надморска височина. Наблизо минава Перперешка река. Релефът е хълмист, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 50 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с добри транспортни връзки - тук има спирка от ж.п. линията Димитровград - Кърджали. В Сватбаре ще намерите джамия и хранителен магазин.

Най-близко разположените пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и стоматолог са в село Перперек /1 км северно/. Многопрофилна болница  ще откриете в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Заливът на яз. Студен кладенец при съседното село Калоянци /5 км югоизточно/ е един от предпочитаните за риболов в района. Там е и един от по-големите острови в язовира, до който може да се достигне с лодка. Преди около 30 години на острова са заселени муфлони, от където идва и наименованието му - Островът на муфлоните. На около 1 км от селото има хотел с ресторант, както и бунгала, които са на разположение на туристите.

В землището на село Перперек се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Рядкото растение, отглеждано там, е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 6 км северозападно от Сватбаре, близо до село Чифлик, се намира археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е разкритата на земна тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от гробовете са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било обичайно за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На 11 км в същата посока от селото се намира и известният тракийски култов комплекс - Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници: Мирела, www.kardjali.bghttp://tourism.kardzhali.orghttp://www.hramove.bg
Снимки: www.panoramio.comhttp://www.kebapce.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: