ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Самовила

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Самовила

Самовила е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 22 км югозападно от Крумовград, на 40 км южно от Кърджали и на около 281 км югоизточно от столицата София. Съседното село Токачка се намира на 11 км в посока югоизток.

Разположено е в Източните Родопи, в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 410 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 70 души.

Самовила се намира на около 20 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Селото има сравнително добре уредена инфраструктура, електрифицирано е, а водоснабдителната мрежа е в процес на изграждане. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център. 

Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Детска градина и средно училище ще намерите в село Чорбаджийско, община Кирково /15 км югозападно от Самовила/, както и в общинския град, където се намира най-близката многопрофилна болница.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 3 км в посока изток, в землището на село Рибино се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 16 км северозападно от Самовила, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

На 26 км в посока североизток, близо до село Рогач, може да бъде посетена една изключително интересна археологическа находка - Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

В село Бенковски, на около 30 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Интересно за туристи е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 37 км североизточно от Самовила). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: