ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Русалско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Русалско

Русалско е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 44 км северно от град Ардино, на около 44 км северозападно от областния център Кърджали, на 91 км югозападно от Хасково и на около 287 км югоизточно от столицата София. Село Боровица се намира на 17 км югоизточно.

Разположено е в Източните Родопи, а средната надморска височина е около 705 м. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо.

Населението наброява 50 души.

До Русалско се достига сравнително трудно, предимно по третокласни пътища.

Тук има джамия, смесен магазин и ловна хижа. Най-близките основно училище и читалище се намират в село Боровица, а средно училище и детска градина ще намерите в град Ардино.

Медицинско обслужване може да бъде получено отново на територията на село Боровица, където има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница е в Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

От началото на миналия век през месец август в Русалско се провежда традиционният мевлид-събор в местността Яйля.

На около 10 км югоизточно от селото се намира яз. Кърджали, който представлява интерес за почитателите на водните спортове, а през лятото е прекрасно място за почивка сред природата. Риболовът тук е доста добре развит, тъй като водите на язовира предлагат изключително богато разнообразие от риба - шаран, сом, толостолоб, бяла риба, уклей, костур, червеноперка и др.

Недалеч от яз. Кърджали се намира Халката - изумителен скален феномен, който разкрива разкошна гледка към самия язовир и околните хълмове.

На около 25 км от Русалско се намира Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, като и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия център на крепостта.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, може да бъде посетена и Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена. След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

Текст: Мирела, www.bg.guide-bulgaria.comhttp://fakti.bg/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: