ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Резбарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Резбарци

Резбарци е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Резбарци е само на 4 км от центъра на гр. Кърджали и през последните години се е обособило като един от неговите квартали. Отстои на 32 км източно от гр. Ардино, на 14 км северно от гр. Момчилград, на 252 км югозападно от гр. Бургас и на 250 км югоизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до различни части на град Кърджали.

Населението наброява приблизително 670 души.

Резбарци се разполага в полите на Източните Родопи, между язовирите по поречието на река Арда - Кърджали и Студен кладенец. Надморската височина е 281 м.

Лятото тук е топло и горещо, а зимата - мека и краткотрайна.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, дежурен полицейски инспектор, общопрактикуващ лекар, православен храм и различни търговски обекти. В непосредствена близост се намира Професионална гимназия по селско и горско стопанство - гр. Кърджали. В общинския център има учебни и болнични заведения.

Забележителности и туризъм

Параклисът "Св. Спас" край с. Резбарци е разположен сред красива широколистна гора с големи поляни, в непосредствена близост до бреговете на река Кьош дере, вливаща се в р. Арда в рамките на града. Местността е приятна за отдих и любимо място за разходка на жителите на града. Веднъж в годината на това място се провежда общоградски събор. Параклисът е строен в началото на XX век, а наскоро е обновен. Обектът е подходящ за посещение в комбинация с маршрут до находището на папрат Венерин косъм, което е на около 200 м от него.

Находището на папрат Венерин косъм е обявено за защитена местност през 1981 г., като видът е включен в Червената книга на България в категория рядък вид. Защитената територия има площ 1.5 ха. Местността е подходяща за посещение в определени сезони.

През лятото язовири Кърджали и Студен кладенец са предпочитани за почивка, плаж и практикуване на водни спортове. Край тях има изградени много хотели, ресторанти, вили и къщи за гости. Интерес представляват и плаващите понтони-ресторанти с богато рибно меню.

В района могат да се посетят два от Стоте Национални Туристически Обекта - Регионалният исторически музей в гр. Кърджали и култовият комплекс Перперикон край село Горна крепост.

Източници: www.kardjali.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com, www.kardzhali-tourism.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: