ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Раличево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Раличево

Раличево е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 23 км югозападно от Крумовград, на 42 км югоизточно от Кърджали и на около 283 км в същата посока от столицата София. Съседното село Токачка се намира на 6 км в посока изток.

Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 550 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 110 души.

Раличево се намира само на около 20 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Селото има относително добра инфраструктура - улиците са в добро състояние, изградени са електропреносна и водоснабдителна мрежи. До Раличево има автобусен транспорт. 

Най-близките основно училище и читалище се намират в село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена отново там - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Детска градина, средно училище и многопрофилна болница ще намерите в общинския град.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 29 км в посока североизток, близо до село Рогач, може да бъде посетена една изключително интересна археологическа находка - Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Архитектурните забележителности на територията на Крумовград също представляват интерес за туристи. В града могат да бъдат видяни останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причи ни за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май, са особено атрактивни и със своя колорит от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://bg.guide-bulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: