ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Петелово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Петелово

Петелово е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 8 км северно от с. Черноочене, на 23 км в същата посока от гр. Кърджали, на 27 км югозападно от гр. Хасково и на 235 км югоизточно от столицата София. Село Пчеларово се намира на 5 км в посока юг.

Село Петелово се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 352 м, на границата между Oбласт Хасково и Област Кърджали. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

В непосредствена близост до селото се намира връх Света Еленка, а на изток от него е разположен и връх Сток Петра.

Населението наброява приблизително 210 души, чието основно препитание е тютюнопроизводството.

Инфраструктурата на селото е сравнително добре уредена - с частично асфалтирани и осветени улици. Петелово е електрифицирано и водоснабдено. Има покритие на мобилните оператори. Тук има кметско наместничество, параклис, джамия, хранителен магазин и кафене. В село Пчеларово ще намерите общопрактикуващ лекар и читалище с разнообразна литература. Училища, детски градини и здравни заведения има в общинския център село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

Средновековната крепост в местността Градището се намира непосредствено до селото, край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.

Любителите на риболова могат да се възползват от отличните условия на едноименния язовир, разположен в землището на Петелово, както и от яз. Пчеларово, също подходящ за риболов. Всяка година в параклиса на селото се провежда молебен за дъжд, който събира хора от целия регион.

Църквата "Света Параскева" в с. Пчеларово, по-популярна сред населението като "Света Петка", е интересна за посещение. Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище. В близост има голяма чешма, край която има следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.

В Пчеларово може да се види и представител на редкия вид бял бор - "Вековен бор", който е на повече от 500 години. Намира се в непосредствена близост до църквата.

Източници: www.kardzhali-tourism.infowww.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: