ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Перперек

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Перперек

Перперек е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на 20 км североизточно от гр. Кърджали, на 74 км западно от гр. Свиленград, на 231 км югозападно от гр. Бургас, на 33 км южно от гр. Хасково и на 250 км югоизточно от столицата София. Тук има спирка от ж.п. линията Хасково-Подкова.

Населението наброява приблизително 660 души.

Перперек се намира в Източните Родопи, на около 235 м надморска височина. От тук минава Перперешка река. Релефът е хълмист, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Има кметство, пощенски клон, полицейски участък, основно училищедетска градина, читалище, православен храм, джамия, общопрактикуващ лекар, стоматолог и търговски обекти. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Перперек се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Растението е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 9 км от селото се намира и известният тракийски култов комплекс - Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

На около 6 км се намира и язовир Студен кладенец, който се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела). 

Източници: www.kardjali.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: