ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Минзухар

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Минзухар

Минзухар е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 22 км северно от гр. Кърджали, на 6 км североизточно от с. Черноочене, на 32 км югозападно от гр. Хасково, на 82 км югоизточно от гр. Пловдив и в същата посока на 232 км от столицата София.

Населението наброява приблизително 480 души.

Село Минзухар се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 500 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима.

В селото функционират кметство, детска градина и магазини. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на мобилните оператори. Един общопрактикуващ лекар и един стоматолог работят в с. Минзухар. Училище ще намерите в общинския център село Черноочене, а най-близката болница се намира в гр. Кърджали. 

 

ТУРИЗЪМ

В района има няколко микроязовира, подходящи за риболов - Мината, Балканска река и Мандадере.

Църквата "Света Параскева" в с. Пчеларово /3 км северозападно/ е популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище. В близост има голяма чешма, край която има следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.

Средновековната крепост в местността "Градището", е на около 5 км северно от селото, непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.

Източници и снимки: www.kardzhali-tourism.info, www.wikipedia.orghttp://bg.guide-bulgaria.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: