ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Люляково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Люляково

Люляково е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още две населени места със същото наименование - в община Руен, област Бургас и в община Генерал-Тошево, област Добрич.

Отстои на 16 км североизточно от гр. Кърджали, на 33 км югозападно от гр. Хасково и на 238 км югоизточно от столицата София.

Люляково се намира в Източните Родопи на около 250 м надморска височина. Наблизо преминава река Перперешка. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 315 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с относително добра инфраструктура. Тук има джамия и футболен стадион. Най-близко разположеното читалище е в село Горна крепост /2 км югоизточно/. Пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолози и бензиностанция ще намерите в село Стремци /3 км западно/. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

Забележителности и туризъм

В източния край на село Горна крепост може да се посети тюрбето на Хазър баба - алианска гробница, в която според местните вярвания е погребан почитан от алианите светец.

Високо в скалите, на около 6 км югоизточно от Люляково, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

В село Стремци може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер". Намират се на около 200 м от пътя Кърджали-Хасково, малко след микроязовира между селата Рани лист и Стремци. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: