ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Комунига

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Комунига

Комунига е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 13 км северозападно от от с. Черноочене, на 28 км в същата посока от гр. Кърджали, на 42 км югозападно от гр. Хасково, на 67 км югоизточно от гр. Пловдив и приблизително на 214 км в същата посока от столицата София.

Село Комунига се намира в Източните Родопи, на надморска височина от приблизително 550 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Близо до селото се намира връх Света Еленка, а на изток от него е разположен и връх Сток Петра. Селото е разположено на главен път, свързващ Асеновград /48 км северозападно/ и Кърджали.

Комунига е най-голямото село в община Черноочене с население около 1100 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Тук има кметско наместничество, основно училище "Васил Левски", читалище "Никола Вапцаров", целодневна детска градина " 1 юни", джамия, машиностроителен цех, хранителни магазини и заведения. За здравето на населението се грижи един общопрактикуващ лекар, а най-близкото здравно заведение е в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

В село Комунига има паметна плоча на героите от Балканската война - паметник на културата.

Близо до Комунига, при село Даскалово /7 км югоизточно/, има два микроязовира - яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2, които са подходящи за риболов.

В село Женда /9 км югозападно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположена на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

В село Пчеларово /14 км източно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

В село Ночево /19 км северно/ може да посетите скални светилища в местност Пармак кая с много ритуални обекти, датиращи от времената на траките, както и тракийски шарпани - съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течностти с улеи между тях, за които се предполага, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

Източници: http://www.cesas.euwww.wikipedia.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: