ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Карамфил

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Карамфил

Карамфил е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на около 22 км югоизточно от гр. Момчилград, на 35 км в същата посока от областния град Кърджали, на около 82 км южно от гр. Хасково, на 129 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 279 км в същата посока от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 290 м. Климатът е умерено-континентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури.

Селището е разположено на главен път, свързващ Момчилград с Крумовград /11 км западно/ и Ивайловград /68 км североизточно/. Има редовен транспорт до съседните населени места.

Тук живеят приблизително 350 души.

Тук има кметство, джамия, читалище и хранителен магазин. В село Звездел /5 км югозападно/  ще намерите целодневна детска градина и основно училище. Най-близките здравни заведения са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

  • При село Звездел се намира средновековната крепост Асара, изградена през ХI-XII век и служила за охрана на рудник Звездел, в който се е добивало злато и сребро. Най-ценната находка от извършените археологически изследвания на обекта са откритите в параклиса уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.

В района около селото могат да бъдат посетени още следните природни и културни забележителности:

  • Природеният феномен „Вкаменената гора”, разположен в землището на село Равен /на около 28 км североизточно от Звездел/. Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години.
  • Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до село Равен - един от четирите резервата в Източните Родопи с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор.
  • Само на 22 км северно, край село Татул, се намира Археологическата забележителност "Светилището на Орфей" - една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.
  • В Момчилград може да посетите музейна сбирка, създадена през 1969 г. Тя е първата в Кърджалийска област. Музеят се помещава в сградата на читалище "Нов живот". Фондът на музeя е около 1200 експонати, подредени в три раздела: Археология, Природа и Етнография.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com, http://momchilgrad.bg/, http://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: