ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кандилка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Кандилка

Кандилка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 10 км югозападно от Крумовград, на 48 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 288 км в същата посока от столицата София. Село Токачка се намира на 7 км югозападно.

Разположено е в район с полупланински релеф на приблизителна надморска височина от 290 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което обуславя меката зима и продължителното, горещо лято.

Тук живеят около 200 души.

Селото се намира в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Кандилка се състои от три махали - махала Евренлер, махала Папуняк и махала Руй. Селото има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с Крумовград.

Тук има джамия и заведение. Най-близките основно училище и читалище се намират в съседното село Токачка. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар отново там. Многопрофилна болница има в общинския град Крумовград, където се намират и най-близките средно училище и детска градина.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Кандилка може да бъде видян вечно зеленият тракийски дъб, който е на 120 години и е единствен в Балканските страни.

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 14 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 9 км източно от Кандилка, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 12 км в посока югоизток, в местността Църквището до село Лимец, се намира светилището на Сабазий - богът на Слънцето. Светилището има кръгла форма, строено е с ломени камъни, без спойка от хоросан.

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видени:

  • останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище; 
  • джамията "Сейтляр джамиси", смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места;
  •  музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.comhttp://imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: