ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калоянци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Калоянци

Калоянци е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на 23 км североизточно от гр. Кърджали, на 36 км южно от гр. Хасково и на 265 км югоизточно от столицата София

Калоянци се намира в Източните Родопи, на брега на яз. Студен кладенец, на около 229 м надморска височина. Наблизо минава Перперешка река. Релефът е хълмист, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 267 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с добри транспортни връзки. В селото ще намерите читалище, джамия и хранителен магазин. Най-близко разположените пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и стоматолог са в село Перперек /4 км северно/. Многопрофилна болница  ще откриете в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Заливът на яз. Студен кладенец при село Калоянци е един от предпочитаните за риболов в района. Там е и един от по-големите острови в язовира, до който може да се достигне с лодка. Преди около 30 години на острова са заселени муфлони, от където идва и наименованието му - Островът на муфлоните. На около 1 км от селото има хотел с ресторант, както и бунгала, които са на разположение на туристите.

В землището на село Перперек се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Растението е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 8 км северозападно от Калоянци, близо до село Чифлик, се намира интересен археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е разкритата на земна тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от гробовете са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било традиционен обичай за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На 13 км в същата посока от селото се намира и известният тракийски култов комплекс - Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници: www.kardjali.bghttp://tourism.kardzhali.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: