ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Загорски

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Загорски

Загорски е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 19 км северозападно от Кирково, на 57 км югозападно от Кърджали, на 19 км североизточно от Златоград и на около 297 км югоизточно от столицата СофияСело Бенковски е разположено само на 4 км в посока юг. 

Разположено е в район с планински релеф на надморска височина около 428 м, на самия бряг на язовир Бенковски. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 38 души.

Загорски е електрифицирано и водоснабдено село. Има покритие на мобилните оператори и редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Целодневна детска градина, основно училище, читалище, както и специализирана медицинска помощ ще откриете в село Бенковски. Поликлиника има в Кирково, а многопрофилна болница - в Златоград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Мъглене /4 км източно/ е открита тракийска гробница от VI век пр. Н.е. Гробницата се намира на един от хълмовете край тракийско скално светилище, което местните хора наричат „Дяволската скала“. Близо до нея има некропол от Ранно желязната епоха, който не е проучван досега.

Язовир Бенковски е подходящ за риболов целогодишно, а полегатият терен го прави идеално място за лагеруване.

В село Бенковски интерес представляват няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Източници: http://www.kirkovo.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: