ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Дрангово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Дрангово

Дрангово е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

В България има още две села със същото наименование - в община Петрич, област Благоевград и община Брезово, област Пловдив.

Отстои на 23 км западно от Кирково, на 61 км югоизточно от Кърджали, на 46 км югозападно от Момчилград и на около 302 км югоизточно от столицата София. Село Бенковски се намира само на 9 км в посока север.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 400 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. В близост до селото преминава река Дранговска - приток на река Върбица.

Тук живеят около 1100 души.

Дрангово се състои от няколко махали - Балабанска, Джангеловска, Коларска, Зимица и Сараганска. Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тук има функциониращи кметство, основно училище, джамия, читалище с фолклорна група и целодневна детска градина.  Освен това селото разполага с магазин и заведение. За здравето на населението се грижат двама общопрактикуващи лекари и двама стоматолози в село Бенковски. Отново там се намира и най-близкото средно училище. Най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Дрангово могат да бъдат видени два моста, запазено още от Римско време.

В село Каялоба /9 км северозападно/ се намират няколко пърнара - вечнозелен дъб, реликтен вид от средиземноморски произход, включени в Червената книга на България като единствени представители на вида в региона.

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /18 км в посока североизток/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

В село Крилатица, на 20 км североизточно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

На 26 км в посока североизток, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

Всяка година през месец май се провежда празникът на селото.

Източници: http://www.kirkovo.bg, http://kardzhali.orghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: