ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добринци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Добринци

Добринци е село в Южна България. То се намира в община Джебел, Област Кърджали.

Отстои на около 19 км югозападно от Джебел, на около 40 км в същата посока от гр. Кърджали, на около 14 км североизточно от Златоград, на 12 км северозападно от село Бенковски и на около 280 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява около 150 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 508 м. Климатът е преходно-средиземноморски със сравнително меки зими и продължителни и горещи лета.

Добринци е благоустроено село, с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено. Мобилните оператори имат покритие. 

Целодневна детска градина има в село Добромирци /8 км в посока югоизток/. Средно училище, читалище, както и медицинска помощ ще откриете както в село Бенковски, така и в близкия град Златоград, където се намира и най-близката многопрофилна болница.

ТУРИЗЪМ

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. Традиция е след преминаването през камъка по храстите наоколо да се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Интересни за туристи са и забележителностите в Златоград:

  • Етнографски комплекс Златоград - голям музей на открито, който показва как е изглеждал градът преди стотици години. Има множество сгради и обекти, които разкриват и отразяват същността, географските особености и богатата хилядолетна история на Златоград;
  • Паметник на Дельо войвода, построен на мястото, където според легендата прочутият български хайдутин е смъртно прострелян;
  • Църквата "Свето Успение Богородично", построена през 1834 година върху развалините на друг християнски храм (разрушен от турците около 1722 г.) - една от най-старите църкви в Средните Родопи. В двора на храма е запазено и може да се разгледа уникално килийно училище.

Текст: http://www.kirkovo.bg/http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: