ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Голобрад

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Голобрад

Голобрад е село в Южна България. То се намира в община Ардино, Област Кърджали.

Отстои на около 30 км североизточно от гр. Ардино, на 30 км западно от гр. Кърджали, на 76 км югозападно от гр. Хасково, на 124 км югоизточно от гр. Пловдив и на 273 км в същата посока от столицата София.

Населението на селото е около 200 души.

Голобрад се намира в планински район на 577 м надморска височина. Климатът е умерено-средиземноморски, с мека и влажна зима и сухо, горещо лято. На около 4 км от селото се намира язовир Кърджали.

Селото е електрифицирано и водоснабдено. Тук функционират джамия, магазин и кафе. Има покритие на мобилните оператори, интернет и кабелна телевизия. Кметство, читалище, училище, общопрактикуващ лекар и стоматолог ще намерите в село Боровица. Детска градина, както и многопрофилна болница има в гр. Ардино.

ТУРИЗЪМ

През лятото язовир Кърджали, един от най-големите язовири в страната, е чудесно място за плаж, отмора и практикуване на разнообразни водни спортове. В близост има изградени хотели, вили и ресторанти, готови да посрещнат туристи, както от страната, така и от чужбина.

Изключителна атракция за туристите представляват плаващите понтони-ресторанти, предлагащи богато рибно меню. Предлагат се и джетове, водни колела и водни ски. В близост има изградена и модерна гребна база.

Риболовът тук е добре развит, тъй като водите на язовир Кърджали предлагат голямо разнообразие от риба - американска и балканска пъстърва, сом, бяла риба, есетра, кефал, амур, шаран, костур, уклей, червеноперка.

На около 32 км от селото се намира и средновековният комплекс Перперикон, който е част от Стоте национални туристически обекта и е голямо мегалитно светилище.

Текст: http://bg.guide-bulgaria.com/ , http://bg.wikipedia.org/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: