ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гняздово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Гняздово

Гняздово е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Селото отстои на 25 км източно от гр. Кърджали, на 38 км южно от гр. Хасково, на 120 км югоизточно от гр. Пловдив и на 267 км в същата посока от столицата София

Гняздово се намира в Източните Родопи, на брега на яз. Студен кладенец, на около 222 м надморска височина. Наблизо минава река Арда. Релефът е планински, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява около 45 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с добри транспортни връзки - наблизо преминава ж.п. линията Димитровград - Кърджали. Гняздово разполага с хранителен магазин и джамия. В село Калоянци, разположено на по-малко от 2 км в посока север, ще намерите читалище.

Най-близко разположените пощенски клон, полицейски участък, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар и стоматолог са в село Перперек /6 км северно/. Многопрофилна болница  ще откриете в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Заливът на яз. Студен кладенец при село Гняздово е един от предпочитаните за риболов в района. Там е и един от по-големите острови в язовира, до който може да се достигне с лодка. Преди около 30 години на острова са заселени муфлони, от където идва и наименованието му - Островът на муфлоните. На няколко километра от селото има хотел с ресторант, както и бунгала, които са на разположение на туристите.

В землището на село Перперек се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Рядкото растение, което се намира тук, е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 9 км северозападно от Гняздово, близо до село Чифлик, се намира интересен археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е разкритата на земна тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от тях са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било традиционен обичай за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На 14 км в същата посока от селото се намира и известният тракийски култов комплекс - Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

Източници: Мирела, www.kardjali.bghttp://tourism.kardzhali.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: