ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бряговец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бряговец

Бряговец е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 42 км североизточно от Крумовград, на 59 км източно от Кърджали, на 54 км югоизточно от Хасково и на около 281 км в същата посока от столицата София. Съседното село Странджево е на 3 км в посока юг.

Бряговец е разположено в район с планински релеф на надморска височина около 250 м. Климатът е континентално-средиземноморски, зимата е сравнително мека, а лятото - продължително и горещо. Река Арда преминава на по-малко от километър от селото.

Ту живеят около 150 души. Тютюнът е културата, която от години дава препитание на местното население.

Бряговец има сравнително добре развита инфраструктура - пътищата са в добро състояние, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, всички мобилни оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места. Нов, ремонтиран път води до село Странджево.

Най-близо разположените основно училище, целодневна детска градина, читалище и пощенски клон са в село Странджево. Там може да бъде получена и медицинска помощ - на територията на селото има един общопрактикуващ лекар. Средно училище, както и многопрофилна болница, може да намерите в Крумовград. 

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 6 км югозападно от с. Бряговец, на водослива между реките Арда и Крумовица, е оформена красива долина, широка около 1000 м. Там, в района на защитената местност “Орешари”, върху масивна отвесна скала (Кован кая) са намерени множество изсечени скални ниши. Разположени са в няколко групи, като броят им надхвърля 150. Тези паметници са свързани с многобройните тракийски селища, крепости, светилища и скални некрополи в тази част на р. Арда.

В близост до Бряговец се намира средновековната скална обител "Дупка на Поп Мартин" - паметник на културата от национално значение. Гробницата е посещавана от местното население и според преданието се смята за едно от легендарните скривалища на поп Мартин през турското робство, който се занимавал с устройване на засади на богати хора, които нападал и обирал. 

На около 27 км в посока изток се намира един от най-големите язовири в България - язовир Ивайловград. Водите на язовира са богати на риба, което го прави подходящ за риболов. Освен това язовирът предлага и чудесни условия за практикуване на водни спортове - ежегодно в началото на месец юни тук е финалът на Републиканската регата по кану-каяк.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: