ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Биволяне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Биволяне

Биволяне е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, Област Кърджали.

Отстои на около 18 км североизточно от гр. Момчилград, на около 33 км югоизточно от гр. Кърджали, на около 76 км южно от гр. Хасково, на около 127 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 296 км в същата посока от столицата София.

Населението наброява около 210 души.

Село Биволяне се намира в Източните Родопи на около 340 м надморска височина. Релефът е планински, а климатът е умерено средиземноморски. Характеризира се с мека и влажна зима и сухо и горещо лято.

Селото се намира само на около 6 км от язовир Студен кладенец.

Биволяне е благоустроено, с добри транспортни връзки, електрифицирано и водоснабдено.

Най-близките читалище, полицейско управление, училище, детска градина, детска ясла и многопрофилна болница се намират в гр. Момчилград.

ТУРИЗЪМ

“Емалъ баба”

В самото село се намира алианският комплекс „Емалъ баба“. Той е един от най-ранните на територията на Източните Родопи – изграден е през XVII век. Надпис в двора край гробницата гласи, че там е погребан Гюнер баба – син на бекташийския отец Емалъ баба, чието име носи комплексът. Гробницата е с шест гроба под един покрив и осмостенна розета на тавана. В съседство, в отделно помещение е гробът на Фатма – съпругата на пророка Али, почитана като покровителка на майчинството и децата. На това място, в началото на месец септември се провежда най-големият събор на алианите в тази част на Родопите.

Язовир Студен кладенец

Язовир Студен кладенец е може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият (след язовир Кърджали) по поречието на река Арда и започва точно след града. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове (гребане, водни колела).

Татул – „Светилището на Орфей“

На около 13 км от Биволяне се намира комплексът "Татул", който се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. "Татул" е уникален паметник - и като история, и като архитектура, и като строителство.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: