ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бакалите

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Бакалите

Бакалите е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на около 36 км западно от общинския център с. Черноочене, на около 27 км северозападно от областния град Кърджали, на около 64 км югозападно от гр. Хасково, на около 91 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 240 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 690 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с мека зима и горещо лято.

Село Бакалите е разположено между язовир Боровица и язовир Кърджали.

Населението на Бакалите наброява около 85 души.

В селото има кметство, а най-близката поликлиника, здравна служба, читалище, училище и детска градина се намират в село Черноочене.

 

Природни забележителности

Районът, в който се намира селото е богат на много природни забележителности, привличащи туристи от цялата страна. Една от тях е Язовир Кърджали, който през лятото е чудесно място за почивка, плаж, практикуване на водни спортове и риболов. Язовирът е един сред най-големите в страната.

На по-малко от 2 км североизточно от центъра на село Бакалите на едноименния хълм се намира крепостта „Фишек кая”.

Интерес представлява и средновековният комплекс Перперикон, за който се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: