ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Багрянка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Багрянка

Багрянка е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на около 3 км южно от гр. Момчилград, на около 18 км южно от областния град Кърджали, на около 60 км южно от гр. Хасково, на около 112 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 280 км югоизточно от столицата София.

Релефът е планински, а средната надморска височина е около 462 м.

В близост до селото преминава река Върбица.

Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета.

Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури.

Населението на Багрянка е около 217 души.

В селото има кметство и читалище. Най-близките полицейско управление, училища, детски градини, ясли и многопрофилна болница са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

В района около селото се намират множество природни и културни забележителности.

Природен феномен „Вкаменената гора”
Намира се в землището на с. Равен (на около 11 км североизточно от Багрянка) и е обявена за защитен обект в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Резерват „Боровец”
Резерват „Боровец” (също на около 11 км от селото) е един от четирите в Източните Родопи и е с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор. Флората е доста добре проучена – срещат се черен бор, вергилиев дъб, космат дъб, дива круша, дива ябълка, червена хвойна и др., както и представители на фауната, някои от които са в Червената книга на България и защитени в европейски и световен мащаб.

Старата джамия
Джамията се намира в град Момчилград (на около 3 км от село Багрянка) и е построена преди около 300 години. През тези години винаги е бил действащ религиозен храм. Тя е единствената джамия в областта с две минарета и събира за молитва стотици вярващи.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: