ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ахрянско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Ахрянско

Ахрянско е село в Южна България. То се намира в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 11 км северозападно от град Ардино, на около 45 км югозападно от областния център град Кърджали и на около 280 км югоизточно от столицата София.

Населението на Ахрянско е около 60 души.

Релефът е хълмист, а надморската височина, на която се намира селото е около 680 м.

Климатът се отличава с мека и влажна зима и горещо и сухо лято. Температурите през януари са положителни – около 1,0 С, а през юли достигат около 23,0 С.

Районът се отличава със значителни водни ресурси, които са и едно от най-големите й природни богатства. Главна отводнителна артерия е р. Арда.

В селото има кметство, а в град Ардино се намират най-близките училища, детски градини, общопрактикуващи лекари, стоматолози и най-близката многопрофилна болница.

Туризъм

Територията е богата на исторически и природни паметници и забележителности. Сред тях с най-голямо регионално и местно значение за развитието на туризма и отдиха в района е Естественият брезов резерват, където се намира туристическият комплекс „Белите брези“. Въздухът в комплекса спомага за лечението на белодробни и алергични заболявания.
Други природни забележителности са „Дяволският мост“ на р. Арда, построен върху живописен тесен пролом, и тракийското светилище „Орловите скали“ край гр. Ардино.

Природната забележителност „Хладилника“ се намира северно от гр. Ардино, до устието на река Давидковска, при вливането й в река Арда, а тракийската крепост „Калето“, която е обявена за историческо място през 2003 г., отстои на 500 м от „Орловите скали“.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, www.photo-forum.net

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: