ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Градница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Габрово - с. Градница

Градница е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, Област Габрово.

В България съществува още едно село със същото име – в община Тервел, Област Добрич.

Отстои на 16 км североизточно от гр. Севлиево, на 37 км северозападно от гр. Габрово, на 33 км югоизточно от гр. Ловеч, на 62 км западно от гр. Велико Търново и на 170 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е 393 м. Климатът е умереноконтинентален. Климатът се отличава със студена зима с обилни снеговалежи и сравнително топло лято с продължителност на слънчевото греене. През селото минават р. Видима и вливащата се в нея – р. Боазка. 

Населението наброява около 1230 жители. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Изградена е канализационна система. В село Градница има достъп до Интернет. Селото разполага с редовен автобусен транспорт до гр. Севлиево, гр. Троян, гр. Велико Търново.

Изградени са кметство, читалище, църква, целодневна детска градина, основно училище, Професионална гимназия по транспорт и машиностроене, производствена база за смесителни батерии и аксесоари за бани и кухни. В селото има петима общопрактикуващи лекари и аптека. Най-близките болници и  стоматолози се намират в гр. Севлиево.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:


Древна крепост е открита в с. Градница. Предполага се, че датира от XII век – времето на Второто българско царство.


На 6 км източно от с. Градница се намира яз. Душево, който дава възможност за отдих и риболов.

На 29 км североизточно от селото се намира яз. Александър Стамболийски, в който се вливат реките Росица и Видима. В язовира има изобилие от мрена, кефал, каракуда и уклей. Любители на спортния риболов от цялата област могат да намерят тук приятна отмора.


В гр. Севлиево туристите могат да видят къщата-музей “Хаджистояновото училище”, къща-музей “Дан Колов”, Часовниковата кула, Паметника на свободата, Дом на културата “Мара Белчева”, моста над р. Росица, изграден от майстор Колю Фичето, парк Черничките, църква Св. Пророк Илия» и др.

В гр. Габрово можете да посетите Априловската гимназия, Националния музей на образованието, Дома на хумора и сатирата, архитектурно-етнографския комплекс “Етъра”, местността “Узана”, местността “Градище”, Народната астрономическа обсерватория и планетариум, зоопарка и др.


Източници: bg.wikipedia.org, infosevlievo.net
Снимки:       bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: