ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

Кошарица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Кошарица

местоположение

Село Кошарица, е разположено в планината на около 10 км от Слънчев бряг. Доскоро никому неизвестно, селото се превръща във все по-предпочитана туристическа дестинация и място за отдих и туризъм.
Сгушено е в най-източните склонове на Стара планина, само на 3-4 километра от морския бряг на 120 м надморска височина. Отличава се с прекрасни зелени склонове, чудесна панорама и усещане за тишина и спокойствие.
От селото се разкрива прекрасна гледка към курортите Слънчев бряг, Несебър и Свети Влас. Инфраструктурата е много добре развита - пътищата са асфалтирани, централна канализация, има телефонна връзка, кабелна телевизия и интернет.
До най-близкото летище Бургас се стига за 20 мин. с кола.

История

Районът е бил населен от хилядолетия. В местността са намерени множество археологически находки от тракийско време. Древните хора, чиито начин на живот е бил подвластен на природата, са избрали мястото, заради отличните здравословни и климатични условия. Старото име на Кошарица е Кашлъ-дере и се споменава за първи път по време на Руско – Турската Освободителна война.

Инвестиции и туризъм

За разлика от много български села, Кошарица интензивно се развива. В центъра му се белее съвсем нова църква, а училището и през тази учебна година отвори врати за местните деца.
Освен добре оформената вилна зона, в посока Слънчев бряг са изградени няколко курортни и вилни селища.
Почивката в Кошарица е подходяща както за любителите на плажа и динамичния нощен живот, заради близостта си до Слънчев бряг, така и за тези, които искат да намерят тишината и спокойствието на планината сред хълмовете на източна Стара планина.
Теренът е изключително подходящ за планинско колоездене. Множеството еко-пътеки предлагат невероятни условия за хайкинг, а големият брой малки водоеми ще зарадва привържениците на спортния риболов. Околните гори са обитавани от диви животни и са истински рай за запалените ловци през ловния сезон. Също така предстои изграждането на игрище за голф.

Околности

В непосредствена близост до селото е и природен резерват „Калината” известен с естественото си находище на блатно кокиче и уникалното растително съобщество в лонгозната гора „Калината”. 
Една разходка сред резервата или навътре в полите на Балкана ще ви пречисти напълно.
Лежерен следобед в селото, в което времето сякаш тече безметежно ще ви накара да забравите градския шум и умората, а близките плажове на Слънчев бряг и Несебър, и клубовете в курортите могат да направят престоя ви незабравим.

Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: