ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Младежко

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Младежко

Младежко е село в община Малко Търново, област Бургас.

Отстои на 32 км северозападно от град Малко Търново, на 56 км южно от Бургас и на около 410 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Странджа планина, на надморска височина от 336 м. В близост преминава река Младежко. Климатът се характеризира с мека зима, често с положителни температури, докато лятото е горещо и сухо.

Населението наброява 25 души. Селото е електрифицирано и водоснабдено, част от улиците са асфалтирани. Има редовен автобусен транспорт до Малко Търново. Най-близко разположената детска градина е в село Звездец / 12 км/, а училища има на територията на село Крушевец / 25 км/ и общинския град. Болнични заведения функционират в Царево / 65 км / и Бургас.
В селото има бунгала и малки вили, които предлагат нощувки.

Забележителности:

Младежко попада в границите на Природен парк "Странджа", който е най-голямата защитена територия в страната и една от най-ценните в Европа.

На около 2 км от селото, в местността Голямото кале, се намират останките от най-голямата средновековна крепост в Странджа. Разположена е на плато с площ 41.5 дка и е заобиколена от три страни с крепостни стени. Открити са предмети от битова керамика, железни предмети, а най-интересните открития са статуетка на конче от бронз, тънка бронзова гривна и бронзови монети на императорите Константин Велики и Теодосий I.

Природната забележителност “Пещери и извори на река Младежка” е с площ от над 8 ха и обхваща силно разсечен карст с няколко пещери и карстови извори.

Източници: strandja.bghttp://www.bulgariainside.comhttp://www.malkotarnovo.yes.bg 
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: