ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Караново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Караново

Караново е село в Югоизточна България. Намира се в община Айтос, Област Бургас.

Съществува още едно село със същото име в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 10 км южно от гр. Айтос, на 33 км северозападно от гр. Бургас, на 28 км източно от гр. Карнобат, на 114 км югозападно от гр. Варна и на 400 км източно от столицата – гр. София.

Надморската височина на селото е около 270 м. Айтоското поле има котловиден характер. Климатът е преходно-континентален, отличава се със специфична ветрова циркулация. Зимата е мека, пролетта – сравнително хладна, лятото е горещо, а есента – по-продължителна и топла. Макар, че максимумът на валежите е през лятото, характерни за него са засушаванията, което налага напояване на селскостопанските култури през пролетта и лятото. Източните дялове на Айтоска планина са бариера за нахлуването на студени северни ветрове.

Населението наброява около 830 жители. Достъпът е целогодишен, по асфалтов път. Има автобусен транспорт всеки делничен ден до гр. Бургас. Селото е електрифицирано и водоснабдено.

С. Караново разполага с кметство, читалище с библиотека, детска градина, църква. Най-близкият лекар се намира в с. Пирне – на 7 км северно от селото. Най-близките училища, хотели и болница се намира в гр. Айтос.

Всяка година има панаир (селски събор).  Той се организира всяка година на  21 ноември.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ:На около 2 км северозападно от селото се намира късноантичната крепост „Мъжки хисар”.


В етнографски комплекс „Генгер” в парк Славеева река в гр. Айтос е представена етнографска експозиция на търговски занаяти.

Скалният феномен „Трите братя” – символът на гр. Айтос - се намира в местността Казаните, на север от гр. Айтос, в парк Славеева река. В парка има още ботаническа градина и зоопарк.

В гр. Бургас можете да посетите Операта, Кукления театър, Морската градина, която е идеално място за разходки и почивка. В рамките на Морската градина има малък зоопарк. В гр. Бургас се намира и катедралата „Св. св. Кирил и Методий”. В центъра на града можете да видите много възрожденски къщи и прекрасни архитектурни постройки.

Източници: bg.wikipedia.org, интернет
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: