ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зидарово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Зидарово

Зидарово е село в Югоизточна България. То се намира в община Созопол, Област Бургас.

Отстои на 18 км от югозападно гр. Бургас, на 24 км югозападно от гр. Черноморец, на 36 км югозападно от гр. Созопол и на 31 км северозападно от гр. Приморско.

Релефът е равнинен. Надморската височина в различните части варира от 0 до 49м. Климатът е преходно-средиземноморски с черноморско климатично влияние. Характеризира се с мека зима и топло слънчево лято. През населеното място преминава река Факийска, която се влива в Мандренското езеро (язовир), най-голямото езеро на територията на Република България.
Населението наброява около 1160 души. 
Английски, руски и датски семейства са закупили имоти в Зидарово.
Селото е електрифицирано и водоснабдено, с регулярен автобусен транспорт.  Има детска градина, училище и читалище.

Туристически и културни забележителности

В селото има параклис, носещ името „Аязмото”, където има извор за който се носят легенди, че е лековит. Всяка година през месец май се провежда панаир в селото.
Тук са запазени и кукерските обичаи. Кукеров ден се празнува през пролетта на Месни заговезни. Участниците в празника носят автентични кожени костюми, маски на лицата си, пояси с хлопки и звънци на кръста.
В близост се намира Мандренското езеро (10 км. от Бургас)- най-южното от трите Бургаски езера. До 1963г. то е било полусолено езеро, а днес е язовир с площ на водната повърхност около 3.884 ха. Крайбрежието на Мандра обхваща най-северните склонове на Странджа. Мандренското езеро съхранява големи количества сладка вода, която е все по-рядък природен ресурс. Друга ценност на езерото са рибните му запаси и водоплаващият дивеч.
Езерото е привлекателно за привържениците на познавателния туризъм през всички сезони.
Най-ценните части на езерото са поставени под закрила (устието на р. Изворска – с площ 151 ха), или са предложени за защитени територии (местността “Узунгерен” – с площ 210 ха).

Използвани източници: zidarovo.hit.bg, bg.guide-bulgaria.com, bg.wikipedia.org
Снимки: gallery.guide-bulgaria.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: