ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Паницово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Паницово

Паницово е село в Югоизточна България. Намира се в община Несебър, област Бургас.

Отстои на 21 км западно от град Обзор, 32 км северозападно от к.к. Слънчев бряг, на 37 км северозападно от града-музей Несебър и на около 50 км североизточно от големия административен център Бургас.

Населението на село Паницово е около 109 души, след 50-те години на XX в. то започва да намалява силно, независимо че е разположено сравнително недалеч от морския бряг. Надморската му височина е 299 м.

Селото не предлага образователни и медицински услуги. Жителите му могат да разчитат на основно училище, детска градина, стоматолози и общопрактикуващи лекари в най-близкия град- гр. Обзор.
 
Село Паницово е разположено в планински район. През него минава Дюлинският проход и алтернативен път за гр. Варна. Има прекрасна гледка към гр. Обзор.

Селото е преименувано на Паницово в чест на майор Коста Атанасов Паница (1857-1890), който пътувайки служебно от Бургас за Варна, остава за няколко дни, прави дарение и взима едно бедно момче за да го изучи в София. Признателните жители са издигнали каменна чешма в селото, посветена на майор Паница.
 
През селото минава шосе, което преди прекарването на крайбрежния път Несебър-Слънчев бряг-Обзор-Варна е било най-пряката и единствена шосейна връзка между Бургас и Варна.

Културни и природни забележителности:

През Паницово е минавал стар римски път.

Южно от селото се намира преградният окоп със зидана стена, наречен Гермето, с фрагменти от строителна керамика и следи от градежи, силно повредени и видимо почти заличени поради работеща на същото място кариера за добив на камъни за строителни нужди.

През 2004 г. е изграден манастир (параклис) с аязмо ”Св. Константин и Елена".

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com.
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: