ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Козичино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Козичино

Козичино е село в Югоизточна България. То се намира в община Поморие, Област Бургас.

Отстои на 40 км северно от гр. Бургас, на 31 км северно от гр. Поморие, на 20 км северозападно от гр. Свети Влас и на 23 км северозападно от гр. Несебър.

Населението наброява около 260 души.

Релефът е равнинен, като средната надморска височина е около 500 м. Климатът е умерено-континентален, силно повлиян от Черно море, както и от въздушните потоци, нахлуващи от Средиземно море. Зимата е мека, пролетта е сравнително хладна, а есента - по-продължителна и топла. Лятото е горещо.

Козичино е с добре развита инфраструктура. Има редовен автобусен транспорт до Бургас, Поморие и останалите курортни градове в областта. В селото функционират библиотека, поща и читалището „Просвета”, където е сформирана група за автентичен фолклор и архаичен диалект. Най-близката медицинска служба и училище са в съседното село Горица, отдалечено само на 4 км.

Туризъм

През последните години село Козичино се превърна в атрактивна туристическа дестинация, особено за летуващите чужденци по българското Черноморие. Тук се развиват успешно еко и селски туризъм. В землището има много гористи местности и природни забележителности, един от които е скалният феномен Доброванските гъби.

В непосредствена близост до селото се намира изворът, от където води началото си река Двойница.

Друга забележителност е църквата "Св. Великомъченица Параскева". Тя е една от малкото напълно запазени автентични църкви в България.

В Козичино може да се види работеща вятърна мелница, както и автентичен дарак за влачене на вълна.
То е и единствено в България, където лазарките не ходят по къщите на Лазаров ден, а на Цветница.


Източници: bg.guide-bulgaria.com, bulgariainside.com
Снимки: vetrenayamelnitza.narod.ru

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: