ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гюльовца

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Бургас - с. Гюльовца

Гюльовца е село в Югоизточна България. То се намира в община Несебър, област Бургас.

Селото е разположено в полите на Стара планина, на 17 км северозападно от к.к. Слънчев бряг, на 21 км от гр. Несебър - в същата посока, на 38 км североизточно от гр. Бургас и на 407 км източно от гр. София. В непосредствена близост е до язовир Порой.

Климатът е умерено – континентален. Подходящите природо–климатични условия и високата средногодишна температура са фактори, които формират отрасловата структура на общинската икономика– стопански туризъм, отдих и спорт.

Населението на Гюльовца е смесено и наброява около 1100 човека.

Селото разполага с основно училище, което обучава ученици от първи до осми клас. В района му се намира и целодневна детска градина. Към селското читалище са обособени фолклорни групи, а отделно функционира  пенсионерски клуб. В новата сграда на кметството има медицински, зъболекарски кабинети, аптека, както и библиотека.

На територията на община Несебър работят: медицински център в к.к. Слънчев бряг, здравни служби в гр. Обзор (на 36 км североизточно от Гюльовца), с. Равда (на 22 км югоизточно от селото), както и Общинска Здравна къща с всички видове кабинети за специализирани практики.

Гюльовца предлага настаняване в два хотела - "Бяла ряка", който е етнографски комплекс, и пансион за възрастни хора "Незабравка".
 

Забележителности и туризъм:

Името на селото идва от турски език "гюл" - роза или "гьол"- езеро.

Разположено е в близост до море, река и язовир.

Недалеч от селото се намира "Синият вир" - малък и красив водопад на Медвенска река. До него е изградена  екопътека.

В центъра на селото има мемориал на падналите във войните.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.nessebarinfo.com,
Снимки: http://www.panoramio.com, https://www.google.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: