ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Костенец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Костенец

Костенец е село в Югозападна България. То е част от община Костенец, област София.

В България има още едно населено място със същото наименование - административния център на общината - град Костенец.

Селото отстои на 6 км югозападно от град Костенец, на 30 км източно от к.к. Боровец и на 79 км югоизточно от столицата София.

Разположено е под северните склонове на Рила, на двата бряга на река Чавча (Стара река) на надморска височина от около 690 м. Климатът е умерено-континентален. Особена характеристика е богатството на минерални извори в района.

Селото е едно от най-големите в общината с население около 3700 души.

Костенец има добре развита инфраструктура - улиците са асфалтирани и осветени,  има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, автобусен транспорт го свързва с общинския град.

В Костенец има функциониращи кметство, православен храм, училище, къща за гости, магазини и заведения. Освен това работят пощенска станция и банков клон. Медицинските грижи за населението са поети от трима общопрактикуващи лекари и един стоматолог, има също аптека. Болница ще намерите в град Костенец. На територията на селото работят няколко фирми, които осигуряват препитанието на жителите му - шивашко и обувно предприятие, цехове за дървообработване и занаятчийки работилници. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Храмът „Свети Архангел Михаил” в село Костенец е една интересна забележителност. Характеризира се с трикорабна куполна базилика и е най-голям по размери в Ихтиманска духовна околия. Той съществува от 1854 година. Църквата има уникални запазени стенописи и книги стари на повече от век. 

Селото се слави с прочутия целогодишен курорт Вили Костенец, който се намира на 3 км в посока юг. Курортът е разположен в Национален парк „Рила”, който е най-големият национален парк в България и един от най-значимите в Европа, сертифициран от „ПАН ПАРКС” поради съхранената си природа. Прекрасните гледки към рилските върхове правят Вили Костенец привлекателен за гостите на село Костенец. В курорта извира топла минерална вода (47 градуса), която успешно лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и гинекологични заболявания. 

Тук развиват своята дейност няколко хотела, в които се ползва лечебната костенска минерална вода за спа процедури. Функционира и минерална баня. Курортът е изходен пункт към двете хижи край село Костенец - „Гургулица” и „Белмекен”.

Други забележителности:

  • Костенският  водопад на 3 км южно от село Костенец, обявен за природна забележителност през 1974 г и описан от Иван Вазов през 1917 г. в творбите му “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”. От този водопад започва живописното Костенско дефиле; 
  • Скаловитският водопад - на 4 км южно от селото с височина на пада 15 м;
  • Старинната крепост Градището, строена през Втората българска държава;
  •  Местностите Кутлините (в подножието на Белмекен) и Вазова поляна (край долината на река Пленщица, от където Иван Вазов се е любувал на рилските върхове и е писал своите стихове).

Интересен за посещение е параклисът "Св. Успение Богородично" в местността Горна църква до село Костенец, на 2 км от Костенския водопад. Построен е върху руините на съществуваща стара християнска базилика от V век.

Всяка година на 15-ти август се чества празникът на храм "Св. Успение Богородично". Също така, редовно събитие е голямият събор на Гергьовден. Той се провежда в местността "Кръстите", където, според стара легенда, са били покръстени първите жители на село Костенец.

Източници: http://kostenets-tourism.comhttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.panoramio.com/, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: