ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чибаовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Чибаовци

Чибаовци е село в Западна България. То се намира в община Костинброд, област София.

Отстои на 40 км северно от гр. София, на 24 км северно от гр. Костинброд, на 14 км югозападно от гр. Своге.

Населението наброява около 250 души.

Село Чибаовци се намира в северозападните склонове на Стара планина, на надморска височина от 889 м. Най-високият връх край селото се нарича Братьов камък.
Територията на общината попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по - ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната.
На около 10 километра разстояние протича Искрецка река, която се влива в река Искър при град Своге.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.
В Чибаовци има културен дом с театрален салон. В центъра са местният магазин и кръчма.

Туризъм

Чибаовци привлича туристи с кристално чист въздух и запазена природа. В местността има възможност за практикуване на различни видове алтернативен туризъм.
Селото е изходен пункт за различни туристически маршрути в Стара планина. Предпочитан от любителите - планинари е маршрута до върха "Братьов Камък". Преходът трае час два в едната посока, а на върха има малка пещеричка и 20 метрова скала, от върха на която се открива неописуема гледка към селото и София. При ясно време се виждат позлатените куполи на "Св. Александър Невски".
В близост има и паметник на загиналите в сръбско-българската, балканската и първата световна война.

Недалеч от селото има и много пещери, които привличат любители - спелеолози. Най- известни са Душника (обща дължина 876 м), Мечата дупка (обща дължина 142 м), Извиралото (обща дължина 240 м) и др.
Пещерата “Душника” е една от най-интересните в Понор планина, защото след крайния сифон може да се влезе в голямата водна система на планината, която тръгва от понорите в северната и част.

На около 14 км разстояние се намира балнеокурортът Искрец, където климатът е специфичен и влияе благотворно на хора, боледуващи от белодробни заболявания.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет, Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: